Претставници на ЦУК во работна посета на Општина Јегуновце

Денес 06.12.2017 година во просториите на Општина Јегуновце се одржа работна средба помеѓу градоначалникот Дарко Блажески и претставници на ЦУК.

На средбата беше дискутирано на повеќе теми, разменети беа повеќе меѓусебни мислења кој се од општо добро за жителите на оваа општина.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Претставници на ЕВН во работна посета на Општина Јегуновце

Денес 06.12.2017 година во просториите на општина Јегуновце беше одржана работна средба помеѓу градоначалникот Дарко Блажески, претседавачот на советот на општина Јегуновце Охран Сабрии и претставници на ЕВН.

На средбата се дискутираше на повеќе теми за конкретни предмети меѓу кој и  изградба на две трафостаници за населените места Шемшово и Жилче, разменети беа и повеќе меѓусебни мислења од кој интерес ќе имаат сите жители на Општина Јегуновце.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одржан регионален форум на тема „Предлог мерки за справување со депониите“

04.12.2017 година во просториите на Штуловиот универзитет во Тетово од страна на CIVICA mobilitas одржан е регионален форум на тема „Предлог мерки за справување со депониите“.

За овој проблем дискутираат градоначалникот Дарко Блажески како и градоначалниците на Тетово, Гостивар, Струга и Желино.

Разговарано беше на тема планови за справување со депониите во општините, предизвици со кој се соочуваат при менаџирање на отпадот во општините, како и тоа како гледаат на можностите за регионална соработка и регионални решенија за менаџмент на отпадот.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одбележан меѓународниот ден на лица со посебни потреби и во ОУ Симче Настовски-Вратница

По повод меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, делегација од Општина Јегуновце предводена од Градоначалникот Дарко Блажески денеска ги посети дечињата со посебни потреби од основното училиште Симче Настовски од Вратница.

На дечињата од страна на градоначалникот им беше доделено училишен прибор додека во чест на меѓународниот ден на лица со посебни потреби ОУ Симче Настовски ги изненади со тоа што им приреди и театарска претстава.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Градоначалникот Блажески во посета на кризните населени места низ Општина Јегуновце погодени од изливање на река Вардар

01.12.2017 година – Поради обилните поројни дождови и изливање на река Вардар од нејзиното речно корито, денес градоначалникот Дарко Блажески во посета на населено место Раотинце, едно од погодените населени места од оваа општина.

Тој оствари средба со жителите на ова населено место како и со претседателот на месната заедница, со што заедно ги  анализираа кртичните точки и изнаоѓаа решение за истите.

Општина Јегуновце во рамки на своите можности подготвена е за помош на секое населено место погодено од овој дождлив бран кој деновиве ја зафати целата територија на Репубика Македонија.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одржана втора седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 30.11.2017 година со почеток во 10 часот  се ордржа втората седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, а дневниот ред содржеше 15 точки.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

ОДРЖАНА СЕДМА ПО РЕД ШАРПЛАНИНСКА КОСТЕНИЈАДА – САЕМ НА КОСТЕНОТ, МЕДОТ И ВИНОТО

Месец Ноември на локалитетот викан ПЕТAЧКО ВОДИЧЕ во с.Беловиште Општина Јегуновце, традиционално се одржа седма по ред меѓународна манифестација ШАРПЛАНИНСКА КОСТЕНИЈАДА организирана од страна на Институт за одржлив, рурален регионален развој-БЕЛА ВИСТА.

Манифестацијата  ги исполни  своите задачи за заштита и промоција  на костенот,медот и виното. Покрај основната  цел  успеа  во заложбата  да  привлече голем  број  учесници и гости од повеќе категори.

Семот ги обедини сите учесници производители на мед и медни производи, малите семејни винарии и сертифицирани одгледувачи на органски производи од регионот со наделеку познатото тетовско гравче, јаболка тетовка и ред  други култури, кои се предхотни проекти на Бела Виста-ИОРРР.

Годинешното одбележување е седмо по ред, малку на број граѓански организации успеале во одржливоста и континитуетот, додека  тимот на  Бела Виста  секоја  година ја надградува манифестацијата и ја зголемува посетеноста, која  и оди  во прилог на севкупниот  развој и популаризација на Општина Јегуновце и останатите  во регионот.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

 

Претставници на ОБСЕ/ОДИХР во работна посета на Општина Јегуновце

Денес 24.11.2017 година во просториите на општина Јегуновце беше одржана работна средба помеѓу градоначалникот Дарко Блажески и претставници на ОБСЕ/ОДИХР.

На оваа средба градоначалникот Блажески им објасни на претставниците на ОБСЕ/ОДИХР за состојбата на локалната самоуправа,  потреби со кој се соочуваат жителите од оваа општина, додека разговарано беше и за  други поврзани теми од оваа област.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце