Честитка по повод 24 Мај – денот на светите браќа Кирил и Методиј

Утре 24 Мај е неработен ден за сите жители во Република Северна Македонија, бидејќи се слави денот на светите браќа Кирил и Методиј кој се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој на сите словенски народи.

24 Мај е државен празник во Северна Македонија кој се празнува во чест на основачите на првата словенска азбука.

По повод овој ден локалната самоуправа на Општина Јегуновце заедно со Градоначалникот Дарко Блажески упатува честитка до сите жители на Република Северна Македонија.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

 

Успешно реализиран проект на ЕВН и Општина Јегуновце во населено место Јанчиште

По барање на месното население од с.Јанчиште и нештедливо залагање на градоначалникот Дарко Блажески решен долгогодишниот проблем со кој се соочуваат жителите на с.Јанчиште.

ЕВН Македонија во соработка со општина Јегуновце реализираше проект за пренасочување на дистрибутивната мрежа далековод со висок напон кој поминуваше над самото основно училиште и спортско игралиште во населеното место Јанчиште.

Техничките зафати во дистрибутивната електромрежа се одвиваа неколку дена а средства за успешна реализација се обезбедени од страна на ЕВН и општина Јегуновце.

Градоначалникот Блажески направи увид во градежните активности каде констатирано беше дека преземените активности се одвиваат според зацртаната динамика на изведба на овој проект.

Со овој зафат во дистрибутивната мрежа е решен уште еден проблем во населените места на општина Јегуновце за кој градоначалникот Блажески им вети на самите жители.

Изготвил: Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

 

 

Одржана дваесетипрва седница на советот на Општина Јегуновце

Денес 15.05.2019 година со почеток во 10:00 часот се ордржа дваесетипрвата седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневениот ред содржеше 5 точки, додека присутни беа сите 15 советници.

Дневен ред:

   -Усвојување записник од седумнаесетта седница.

  1. Предлог одлука за кофинансирање на проектот „Develompment of Tourism products thru Utilization of Resources – DETOUR„.
  2. Прелог – Одлука за донесување на Програма за поставување на времени објекти на територијата на општина Јегуновце.
  3. Предлог – Програма за поставување на урбана опрема на подрачјето на општина Јегуновце.
  4. Предлог – Одлука за изменување и дополнување на Одлуката за утврдување на надоместок за градба на семејни станбени и деловни згради.
  5. Предлог – Одлука за утврдување на реонот на основните училишта од кој се запишуваат учениците во прво одделение на територија на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Состанок на Кризниот штаб за заштита и спасување на општина Јегуновце

Управата за хидрометеролошки работи издаде предупредување дека под влијание на серија влажни бранови денес попладне а и во наредните неколку дена времето ќе биде облачно и нестабилно, на повеќе места меѓу кој е и општина Јегуновце каде се очекува да ја зафатат обилни врнежи од дожд.

На некои места процесите ќе бидат во форма на невреме проследено со грмежи, засилен ветер и појава на град.

По најавата за невремето кое ќе ја зафати Република Северна Македонија во следните денови, градоначалникот Дарко Блажески го свика Кризниот штаб за заштита и спасување на општина Јегуновце, на кој се направи план и распоред на делување на критичните места каде постои ризик од поплави.

Екипата на кризниот штаб на општина Јегуновце внимателно ја следи состојбата поради опасност од излевање на Река Вардар во неколку населени места.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

 

Пријавување за Гаранција за млади 2019 / Aplikimi për Garancën për të Rinjtë 2019

Доколку сте младо лице (15-29) години и во моментот не сте вработени и не сте во процес на образование или обука, имате можност да станете дел од Гаранцијата за млади и имате шанса да се вклучите во некоја од активните мерки на Агенција за вработување.

Во рамките на Гаранцијата млади има и теренски работници коишто на терен информираат за Гаранцијата за млади и им даваат поддршка на младите лица да се активираат на пазарот на труд.

Теренските работници работат на терен во општините во Североисточен регион, Полошки регион, Југозападен регион како и во одделните општини Шуто Оризари, Гази Баба и Струмица.

Доколку и вие припаѓате во некоја од овие одделни општини или општините во рамки на трите региони, пријавете се на оваа google форма и ќе бидете контактирани од теренските работници коишто ќе ве информираат подетално за Гаранцијата за млади и за тоа како да се вклучите во истата.

Nëse ju jeni një person i ri (15-29) vjet dhe për momentin nuk jeni i punësuar dhe nuk jeni në shkollë apo trajnim, ju keni mundësinë për t’u bërë pjesë e Garancisë për të Rinjtë dhe të shfrytëzoni një nga masat aktive të agjensionit për punësim.

Në kuadër të Garancionit për të Rinjë ka punëtorë në terren të cilët informojnë për Garancën për të Rinjtë dhe japin mbështetje për të rinjtë që të jenë aktiv në tregun e punës.

Punëtorët në terren janë duke punuar në komunitetet e rajonit Verilindor, rajonit të Pollogut, rajonit Jugperëndimor, si dhe në komunat individuale Shuto Orizarë, Gazi Babë dhe Strumicë.

Nëse ju i përkisni njërës nga këto komuna individuale apo komunat brenda tre rajoneve, aplikoni nëpërmjet kësaj google form dhe ju do të kontaktoheni nga punëtorët në terren të cilët do ju informojnë në lidhje me Garancinë për të Rinjtë dhe si të përfshiheni në të.

Во прилог линк за пријавување:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckRRskwNa_nFMzNY7sSqF3dFQ2eQL4ieJcgKoOtdeW28dAGg/viewform?fbclid=IwAR1IE415Kmcs_aqlUiv7qjHoI83EVvCTeatqEMYY8tqP2s_794bhM0cTREo

Честитка по повод Воскресение Христово Велигден

По повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден, Локалната самоуправа на Општина Јегуновце со Градоначалникот Дарко Блажески упатува честитка до сите верници од православна вероисповест, во честитката се вели:

– Духовната вредност на овој голем христијански празник Воскресението Христово – Велигден не потсетува на значењето и вредноста на човечкиот живот исполнет со покајание, молитва и пост. Со Воскресението Христово се празнува победата на Животот над смртта, неговата големина, добрина и семоќ. Во овие убави денови на празнување Ви посакуваме воскресенска светлина и среќни велигденски празници, исполнети со разбирање, благодет и спокој во секој дом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – НАВИСТИНА ВОСКРЕСЕ!

Изготвил: Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Акцијата за чистење на дивите депонии денес продолжи и во населените места Јажинце,Рогачево и Беловиште

Општина Јегуновце 19.04.2019 год – Согласно програмата за чистење на дивите депонии, со ангажирана механизација пристапи кон пролетно чистење на дивите депонии . Денес се работи на расчистување на диваите депонии во населените места Јажинце,Рогачево и Беловиште.

Градоначалникот Блажески оваа заложба за почиста и поздрава животна средина  ја поместуваа меѓу најважните приоритети и ќе се залага за чистење на сите диви депонии на територија на Општина Јегуновце со што упатува апел до сите жители за совесно и правилно одлагање на својот отпад, со цел да се спречи создавање на диви депонии.

Средствата за оваа реализација се обезбедени од буџетот на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Денес акцијата со чистење на дивите депонии продолжи и во населено место Вратница

Општина Јегуновце 18.04.2019 год – Согласно програмата за чистење на дивите депонии, со ангажирана механизација пристапи кон пролетно чистење на дивите депонии . Денес се работи на расчистување на дивата депонија во населено место Вратница.

Градоначалникот Блажески излезе на лице место во населеното место Вратница, прво направи увид во работните активности потоа оствари средби со месното население со што упати и апел за совесно и правилно одлагање на својот отпад, со цел да се спречи создавање на диви депонии и да се сфати пораката дека заштитата на животната околина зависи од сите нас.

Средствата за оваа реализација се обезбедени од буџетот на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце