Состанок на Кризниот штаб за заштита и спасување на општина Јегуновце

Управата за хидрометеролошки работи издаде предупредување дека под влијание на серија влажни бранови денес попладне а и во наредните неколку дена времето ќе биде облачно и нестабилно, на повеќе места меѓу кој е и општина Јегуновце каде се очекува да ја зафатат обилни врнежи од дожд.

На некои места процесите ќе бидат во форма на невреме проследено со грмежи, засилен ветер и појава на град.

По најавата за невремето кое ќе ја зафати Република Северна Македонија во следните денови, градоначалникот Дарко Блажески го свика Кризниот штаб за заштита и спасување на општина Јегуновце, на кој се направи план и распоред на делување на критичните места каде постои ризик од поплави.

Екипата на кризниот штаб на општина Јегуновце внимателно ја следи состојбата поради опасност од излевање на Река Вардар во неколку населени места.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

 

Пријавување за Гаранција за млади 2019 / Aplikimi për Garancën për të Rinjtë 2019

Доколку сте младо лице (15-29) години и во моментот не сте вработени и не сте во процес на образование или обука, имате можност да станете дел од Гаранцијата за млади и имате шанса да се вклучите во некоја од активните мерки на Агенција за вработување.

Во рамките на Гаранцијата млади има и теренски работници коишто на терен информираат за Гаранцијата за млади и им даваат поддршка на младите лица да се активираат на пазарот на труд.

Теренските работници работат на терен во општините во Североисточен регион, Полошки регион, Југозападен регион како и во одделните општини Шуто Оризари, Гази Баба и Струмица.

Доколку и вие припаѓате во некоја од овие одделни општини или општините во рамки на трите региони, пријавете се на оваа google форма и ќе бидете контактирани од теренските работници коишто ќе ве информираат подетално за Гаранцијата за млади и за тоа како да се вклучите во истата.

Nëse ju jeni një person i ri (15-29) vjet dhe për momentin nuk jeni i punësuar dhe nuk jeni në shkollë apo trajnim, ju keni mundësinë për t’u bërë pjesë e Garancisë për të Rinjtë dhe të shfrytëzoni një nga masat aktive të agjensionit për punësim.

Në kuadër të Garancionit për të Rinjë ka punëtorë në terren të cilët informojnë për Garancën për të Rinjtë dhe japin mbështetje për të rinjtë që të jenë aktiv në tregun e punës.

Punëtorët në terren janë duke punuar në komunitetet e rajonit Verilindor, rajonit të Pollogut, rajonit Jugperëndimor, si dhe në komunat individuale Shuto Orizarë, Gazi Babë dhe Strumicë.

Nëse ju i përkisni njërës nga këto komuna individuale apo komunat brenda tre rajoneve, aplikoni nëpërmjet kësaj google form dhe ju do të kontaktoheni nga punëtorët në terren të cilët do ju informojnë në lidhje me Garancinë për të Rinjtë dhe si të përfshiheni në të.

Во прилог линк за пријавување:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckRRskwNa_nFMzNY7sSqF3dFQ2eQL4ieJcgKoOtdeW28dAGg/viewform?fbclid=IwAR1IE415Kmcs_aqlUiv7qjHoI83EVvCTeatqEMYY8tqP2s_794bhM0cTREo

Честитка по повод Воскресение Христово Велигден

По повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден, Локалната самоуправа на Општина Јегуновце со Градоначалникот Дарко Блажески упатува честитка до сите верници од православна вероисповест, во честитката се вели:

– Духовната вредност на овој голем христијански празник Воскресението Христово – Велигден не потсетува на значењето и вредноста на човечкиот живот исполнет со покајание, молитва и пост. Со Воскресението Христово се празнува победата на Животот над смртта, неговата големина, добрина и семоќ. Во овие убави денови на празнување Ви посакуваме воскресенска светлина и среќни велигденски празници, исполнети со разбирање, благодет и спокој во секој дом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – НАВИСТИНА ВОСКРЕСЕ!

Изготвил: Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Акцијата за чистење на дивите депонии денес продолжи и во населените места Јажинце,Рогачево и Беловиште

Општина Јегуновце 19.04.2019 год – Согласно програмата за чистење на дивите депонии, со ангажирана механизација пристапи кон пролетно чистење на дивите депонии . Денес се работи на расчистување на диваите депонии во населените места Јажинце,Рогачево и Беловиште.

Градоначалникот Блажески оваа заложба за почиста и поздрава животна средина  ја поместуваа меѓу најважните приоритети и ќе се залага за чистење на сите диви депонии на територија на Општина Јегуновце со што упатува апел до сите жители за совесно и правилно одлагање на својот отпад, со цел да се спречи создавање на диви депонии.

Средствата за оваа реализација се обезбедени од буџетот на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Денес акцијата со чистење на дивите депонии продолжи и во населено место Вратница

Општина Јегуновце 18.04.2019 год – Согласно програмата за чистење на дивите депонии, со ангажирана механизација пристапи кон пролетно чистење на дивите депонии . Денес се работи на расчистување на дивата депонија во населено место Вратница.

Градоначалникот Блажески излезе на лице место во населеното место Вратница, прво направи увид во работните активности потоа оствари средби со месното население со што упати и апел за совесно и правилно одлагање на својот отпад, со цел да се спречи создавање на диви депонии и да се сфати пораката дека заштитата на животната околина зависи од сите нас.

Средствата за оваа реализација се обезбедени од буџетот на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Акцијата за чистење на дивите депонии продолжува и во населено место Жилче

Општина Јегуновце 16.04.2019 год – Согласно програмата за чистење на дивите депонии, со ангажирана механизација  пристапи кон пролетно чистење на дивите депонии . Денес се работи на расчистување на дивата депонија во населено место Жилче.

Градоначалникот Блажески излезе на лице место во населеното место Жилче, прво направи увид во работните активности потоа оствари средби со месното население со што упати и апел за совесно и правилно одлагање на својот отпад, со цел да се спречи создавање на диви депонии и да се сфати пораката дека заштитата на животната околина зависи од сите нас.

Средствата за оваа реализација се обезбедени од буџетот на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Поставени нови енерго ефикасни светилки и арматури за улично осветлување во населено место Жилче

Општина Јегуновце 13.04.2019 – Екипа ангажирана од локалната самоуправа постави нови енерго ефикасни светилки и арматури на улично осветлување во населено место Жилче.

Како Општина Јегуновце остануваме посветени и се трудиме жителите да добијат квалитетното јавно осветлување. Воедно, упатуваме апел до сите жители навремено да ги пријавуваат проблемите  со електричната мрежа на уличното  осветлување, се со цел по дојавата веднаш да се дејствува на терен.

Градоначалникот Дарко Блажески вети дека за кратко очекува целосно да биде оспособено уличното усветлување во сите населени места во Општина Јегуновце бидејќи жителите треба да ја добијат услугата за која плаќаат.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Акцијата за чистење на дивите депонии продолжува и во населено место Ратае

Општина Јегуновце 12.04.2019 год – Согласно програмата за чистење на дивите депонии, со ангажирана механизација  пристапи кон пролетно чистење на дивите депонии . Денес се работи на расчистување на дивата депонија во населено место Ратае а согласно планот, ќе се чистат и останатите критични локации во Општината.

Градоначалникот Блажески излезе на лице место во населеното место Ратае, прво направи увид во работните активности потоа оствари средби со месното население со што упати и апел за совесно и правилно одлагање на својот отпад, со цел да се спречи создавање на диви депонии и да се сфати пораката дека заштитата на животната околина зависи од сите нас.

Средствата за оваа реализација се обезбедени од буџетот на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Одржана деветнаесетта седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 27.03.2019 година со почеток во 10:00 часот се ордржа деветнаесетта седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневениот ред содржеше 20 точки, додека присутни беа сите 15 советници.

Дневен ред:

   -Усвојување записник од осумнаесетта седница.

 1. Извештај за реализација на Програмата за изградба, реконструкција и одржување на општински патишта и улици во општина Јегуновце за 2018 г. со Заклучок за усвојување
 2. Предлог – Програмата за изградба, реконструкција и одржување на општински патишта и улици во општина Јегуновце за 2019г.
 3. Предлог – Одлука за давање согласност и овластување за измирување односно пренасочување на средства  од буџетска сметка на Општина Јегуновце.
 4. Предлог – Одлука за давање согласност и овластување за потпишување на Договор/и за грант, согласно Договор за финасирање СЕПАРИС број 2008-0446 помеѓу Репубила Македонија и Европска инвестициона банка.
 5. Предлог – Одлука за утврдување на приоритет на Основен проект за фекална улична канализација на населените места Јанчиште и Подбреѓе.
 6. Предлог – Одлука за давање согласност за намената на инвестицијата.
 7. Предлог – Одлука за ослободување на плаќање на надоместок за уредување на градежно земјиште при реализација на Основен проект за фекална улична канализација на населените места Јанчиште и Подбреѓе.
 8. Предлог – Одлука за утврдување на приоритет на Основен проект за реконструкција на локален пат с.Старо Село – Планинарски дом Љуботен.
 9. Предлог – Одлука за ослободување на плаќање на надоместок за уредување на градежно земјиште при реализација на Основен проект за реконструкција на локален пат с.Старо Село – Планинарски дом Љуботен.
 10. Предлог – Одлука за утврдување на приоритет на Основен проект за реконструкција на општински пат с Јегуновце – Планинарски дом Цер.
 11. Предлог – Одлука за ослободување на плаќање на надоместок за уредување на градежно земјипте при реализација на Основен проект за реконструкција на општински пат с.Јегуновце – Планинарски дом Цер.
 12. Предлог – Одлука за утврдување на приоритет на Основен проект за реконструкција на локален пат с.Беловиште – спој со регионален пат Тетово – Јажинце.
 13. Предлог – Одлука за ослободување на плаќање на надоместок за уредување на градежно земјиште при реализација на Основен проект за реконструкција на локален пат с.Беловиште – спој со регионален пат Тетово – Јажинце.
 14. Предлог – Одлука за утврдување на приоритет на Основен проект за реконструкција на плоштад во с.Вратница.
 15. Предлог – Одлука за ослободување на плаќање на надоместок за уредување на градежно земјиште при реализација на Основен проект за реконструкција на плоштад во с.Вратница.
 16. Предлог – Одлука за утврдување на приоритет на Основен проект за Реконструкција и рехабилитација на општински пат с.Вратница.
 17. Предлог – Одлука за ослободување на плаќања на надоместок за уредување на градежно земјиште при реализација на Основен проект за реконструкција и рехабилитација на општински пат с.Вратница.
 18. Предлог – Одлука за формирање на Просторен штаб за заштита и спасување.
 19. Предлог – Одлука за формирање на Просторни сили за заштита и спасување.
 20. Предлог – Одлука за определување на места за истакнување на изборни плакати без надоместок за време на избоната кампања.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце