Акција за отстранување на дивите приклучоци на уличното осветлување во Жилче и Прељубиште

Денес заедно со општинските надлежни екипи сме на терен во Прељубиште и Жилче и ја продолжуваме акцијата за исклучување на дивите приклучоци од системите на јавното осветлување. Драстичното покачување на месечните сметки за улично осветлување во населените места и направените анализи за нерационално користење не поттикна да извршиме детални контроли на системите за улично осветлување и да утврдиме бројни нерегуларности, а со теренските проверки се потврдија сомнежите за постоење на диви приклучоци на уличното осветлување. Апелирам до сите оние кои се обидуваат на нелегален начин да се поврзат и да трошат струја од уличното осветлување навремено да ги отстранат приклучоците бидејќи општина Јегуновце и надлежните институции континуирано ќе вршат проверки, а субјектите кои го прекршуваат законот ќе се соочат со соодветни постапки и казни. Акција ќе продолжи и во другите населени места од општина Јегуновце.

Санација на системот на улично осветлување во општина Јегуновце

Општина Јегуновце во соработка со надлежното јавно претпријатие, започна со континуирани активности за санација и подобрување на системот за јавно осветлување во населените места. Во населените места Копанце и Жилче извршена е замена на дел од дотраените светилки, а во наредниот период ќе се работи на терен во сите населени места. Истовремено на повеќе локации ќе бидат поставени нови светилки се со цел да се подобри јавното осветлување и подбрување на безбедноста во ноќните часови. Уличното осветлување како дел од надлежностите на локалната самоуправа ќе биде постојано одржувано, а дефектите на системот ќе бидат редовно сервирани.

Исклучување на нелегални приклучоци на уличното осветлување во општина Јегуновце

Во координација со општинските служби и полицијата, денес од населеното место Копанце започнуваме со контролни активности на системот на улично осветлување и исклучување на нелегалните приклучоци на јавното осветлување. Поради насоките и укажувањата од ЕВН за драстична потрошувачка на електична енергија од уличното осветлување и зголемениот број на диви приклучоци на јавното осветлување, во координирана акција со надлежните служби по претходно донесен план, континуирано ќе вршиме контрола на системите на јавно осветлување се со цел да ги намалиме трошоците за електрична енергија и исклучување на нелегалните приклучоци. Апелирам до граѓаните за поголема јавна свест, да не се злоупотребуваат системите за јавно осветлување бидејќи индиректно со тоа нанесуваат штета на општинскиот буџет и на средствата од даночните обврзници на општина Јегуновце. Граѓаните на општина Јегуновце и институциите имаме обврска домаќински да се однесуваме со јавните добра и услуги. Акцијата ќе продолжи во сите населени места во општина Јегуновце за остранување на нелегалните приклучоци на уличното осветлување.

Теренска посета на дел од основните училишта во општина Јегуновце

Во рамките на редовните теренски активности, денес сум во посета на централното основно училишта „Александар Здравковски“ од Јегуновце, и во дел од подрачните училишта од населените места, се со цел директно да се запознаам со состојбите во училиштата. Со директорката и просветните работници разговаравме за тековните проблеми и потреби со кои се соочуваат и како да изнајдеме решение за подобрување на условите за образование. Имав прилика да поразговарам со дел од учениците и ги слушнав нивните размислувања, а воедно како градоначалник ги запознав со функционирањето на општина Јегуновце и надлежностите што ги има во делот на образование, а воедно им го врачив грбот и знамето на општина Јегуновце како основни обележја на општината. Во скоро време учениците ќе бидат гости во просториите на општина Јегуновце и детално ќе се запознаат со работењето на локалната самоуправа. Теренските посети на училиштата ќе бидат редовен составен дел од мојата работна агенда. Kако градоначалник на општина Јегуновце ќе се залагам за поголема соработка, како и за реализирање на проекти од областа на образование, за да им овозможиме на најмалите жители на општина Јегуновце подобри услови за едукација. Наставата во училиштата во општина Јегуновце се реализира со физичко присуство, со почитување на мерките за заштита од КОВИД 19.

Одржана петта седница на советот на Општина Јегуновце

На ден 28.01.2022 година со почеток во 11:00 часот се одржа петта седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Валентина Марчевска, пристуни беа сите петнаесет советници и градоначалникот Димитар Костадиноски.

Во тек е петтата седница на советот на општина Јегуновце

Во тек е петтата седница на советот на општина Јегуновце на која што се носат значајни одлуки за функционирањето на локалната самоуправа и решавање на проблемите на граѓаните на општина Јегуновце. Пред советниците на дневен ред се повеќе точки од локална надлежност, од сферата на урбанизам, образование, финансии, капитални проекти кои се на разгледување пред советниците. Транспарентното работење на советот е врвен приоритет, а граѓаните секогаш ќе бидат информирани за значајните одлуки донесени од телата и органите на општина Јегуновце.

Средба со свештеници од Тетовско архијерејско намесништво на МПЦ – Охридска архиепископија

На особено задоволство градоначалникот Димитар Костадиноски се сретна со свештените лица протопрезвитер Александар Стојановски, протопрезвитер Жарко Мицковски, презвитер Илија Сламков и ѓакон Илија Деспотовски. -Имавме плодна средба на споделување на заеднички мислења и пораки за црковните прашања и потреби, но и заеднички пораки за негување на религијата, верата, традиционалните вредности кај граѓаните од општина Јегуновце од православна вероисповед. До свештените лица упатив голема благодарност за денешната посета и за честа што можевме да разговараме и да ја зајакнеме соработката за црковните и верски прашања. Јас како градоначалник на општина Јегуновце секогаш стојам на располагање за поддршка и помош до сите верски претставници и лидери и до сите граѓани кои се дел од општина Јегуновце без разлика на верска припадност. Само така сите сплотени и заеднички ќе ги надминеме разликите и предизвиците.

 

Инфо средба со земјоделци од општина Јегуновце

Во соработка со националната мрежа „Рурална Коалиција“ минатата недела ја реализиравме првата од предвидените редовни средби со земјоделци од општина Јегуновце. Дискутиравме за проблемите со кои се соочуваат земјоделците, предизвици и визија за земјоделието во општина Јегуновце. Во вториот дел од средбата извршната директорка на „Рурална Колиција“ – Лилјана Јоноски ги информираше земјоделците за активните мерки за поддршка на земјоделието од страна на Агенцијата за финансиска поддршка, Министерството за земјоделие, ЕУ фондови (субвенции, неповратни грантови за земјоделци, млад земјоделец, жени земјоделки, рурален развој). Општина Јегуновце заедно со „Рурална Коалиција“ ќе има за обврска редовно да ги информира земјоделците за активните мерки и повици што се од интерес на развој на земјоделието и преку континуирани средби со земјоделците ќе лобира и иницира до надлежните институции поголема поддршка за развој на земјоделието и руралниот развој. Во наредниот период ќе реализираме проекти за афирмација на земјоделието како и организирање, окрупнување на земјоделците и сигурен пласман на земјоделските производи. И покрај тешките услови за егзистенција на земјоделците, маката и трудот на секој земјоделец ќе треба повеќе да се вреднува, а јас како градоначалник ќе се потрудам да помогнам на секој земјоделец во рамки на моите можности.

Нула глад во општина Јегуновце – прва успешна акција на „Банка за храна “ во Јегуновце

Општина Јегуновце од денес и официјално се приклучува кон националната мрежа „Банка за храна – Македонија“. Заедно со Душко Христов – претседател на „Банка за Храна – Македонија“ и партнер локална организација „Младинска Алијанса“ реализиравме прва акција за поддршка на социјално ранливи категории на граѓани од општина Јегуновце. Поделивме пакети со храна на семејства од Јегуновце кои се под социјален ризик. Помошта што денес ја поделивме првенствено е симболична и претставува поттик за бизнис секторот од општина Јегуновце за приклучување кон акцијата што ќе се спроведува континуирано. Преку вакви хумани и општествено одговорни акции заедно со „Храна за сите – Банка за храна Македонија“ континуирано ќе помагаме на наши сограѓани на кои им е потребна помош. Во овие тешки времиња наша цел како локална самоуправа е да помогнеме на поголем број на граѓани од општина Јегуновце и да дадеме придонес кон намалување на сиромаштијата, како и да упатиме порака кон општествено одговорните компании од општина Јегуновце да донираат храна и да се приклучат кон глобалната акција на „Банка за Храна“.

Accessibility