Започнато е со изградба на тротоар покрај регионалниот патен правец Р-2242, од излез на с.Подбреѓе до влез на с.Јегуновце

Започнати  се градежните активности со изградба на тротоар покрај регионалниот патен правец Р-2242 од излез на населено место Подбреѓе до влез на населено место Јегуновце.

Овој инфраструктурен зафат  ќе биде во должина од околу 700 метри, проект кој ќе придонесе за решавање на  проблемите кои ги имаат пешаците но и возачите, ќе се модернизира  изгледот на општина Јегуновце а со тоа и одвивањето на сообраќајот ќе биде побезбеден.

Градоначалникот Дарко Блажески најави дека и во следниот период планира ваков вид инвестиции со цел подобрување на условите како на самите пешаци така и на условите и  овивањето на собраќајот на територија на општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Честитка по повод 11-ти Октомври

Локалната самоуправа на Општина Јегуновце со градоначалникот Дарко Блажески на сите жители на Репулика Македонија им го честитаат 11-ти Октомври Денот на вооруженото востание во Република Македонија, со искрени желби за мир,благосостојба и подобра иднина.

11-ти Октомври 1941 година, Денот на вооруженото востание во Република Македонија е симбол на исклучително значаен историски чин на македонскиот непокор и вековен стремеж за сопствена слобода на македонскиот народ. На овој ден им оддаваме најдлабока почит на сите учесници во вооруженото антифашистичко и народноослободително востание кои беспоштедно ги дадоа своите животи за слобода на Република Македонија.

Нека ни е честит 11- ти Октомври!

Изготвил: Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Започна чистење на локалниот патен правец Прељубиште-Туденце

Општина Јегуновце 2018 година – во тек е акција за чистење на локалниот патен правец Прељубиште – Туденце.

Со оваа акција се очекува да бидат целосно искосени тревниците, уредени зелените површини и поткастрени дрвјата од двете страни на коловозот од од населено место Прељубиште до населено место Туденце со што значително ќе се подобрат условите за одвивање на собраќајот на овие простори.

Градоначалникот Блажески најави дека и во следниот период планира ваков вид акци со цел подобрување на условите во собраќајот како и разубавување на самата општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Покана за обука – презентирање на можностите за одгледување на малина во Полошкиот регион

Почитувани, Општина Јегуновце преку проект на УСАИД за развој на деловниот екосистем во соработка со компанијата LK Raspberries ве покануваат на обука за презентирање на можностите за одгледување на малина во Полошкиот регион.

Обуката  е предвидено да се одржи  на 08 Октомври 2018 година (Понеделникво просториите на Општина Јегуновце (сала за состаноци) со почеток од 11:30 часот.

Малина прирачник

Производство на малина во полошкиот регион

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одржана тринаесетта седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 21.09.2018 година со почеток во 10 часот се ордржа тринаесетта седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.
На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневенио ред содржеше 6 точки, присутни беа сите 15 советници.
Дневен ред :
  1. Предлог-Одлука за распределба на средства од Програмата за изградба, реконструкција и одржување на општинската патна мрежа и улиците за 2018 година, по населените места во општина Јегуновце.
  2. Предлог-Оперативен план за зимско одржување на локалната патна мрежа и улиците по населените места во општина Јегуновце.
  3. Предлог-Заклучок за усвојување на Годишни програми за работа на ОУ на територија на општина Јегуновце за учебната 2018-2019 година.
  4. Предлог-Заклучок за усвојување на Годишни извештаи за работа на ОУ на  територија на општина Јегуновце за учебната 2017-2018 година.
  5. Предлог-Одлука за одобрување на финасиски средства на Дружтвото за услуги ЧИСТОТА ЈЕГУНОВЦЕ ДООЕЛ с.Јегуновце Јегуновце за уплата на надоместок на Регулаторна комисија за енергетика на Република Македонија за утврдување на тарифа за бодоснабдување во населените места во општина Јегуновце.
  6. Разгледување барања.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули во работна посета на Општина Јегуновце

Денес 20.09.2018 година заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули во работна посета на Општина Јегуновце.

Тој најпрво оствари средба  со првиот човек на општина Јегуновце градоначалникот Дарко Блажески, на која средба беше дискутирано на повеќе теми, разменети беа повеќе меѓусебни мислења,  додека фокусот беше решавање на проблемот со дивите депонии со кој се соочуваат населените места во општина Јегуновце.

Градоначалникот Блажески и заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули по работниот состанок го посетија и комбинатот Југохром од Јегуновце каде направија средба со техничкиот директор Славко Стојчески, со што добија информации за состојбата во која се наоѓа овој комбинат и до која фаза се со градежните активности и поставувањето на филтрите.

 

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Честитка по повод Денот на независноста на Република Македонија – 8 Септември

Локалната самоуправа на Општина Јегуновце и градоначалникот Дарко Блажески на сите жители на Репулика Македонија  им го честитаат 8-ми Септември Денот на независноста на Република Македонија со искрени желби за мир,благосостојба и подобра иднина.

8-ми септември е денот кога пред точно 27 години граѓаните на Македонија го остварија стремежот и го трасираа патот на независна, демократска, самостојна, суверена и слободна Република Македонија.

За многу години да ни е празникот!

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Започна учебната година и во училиштата во општина Јегуновце, градоначалникот Блажески им посака успех на сите

Градоначалникот Дарко Блажески им го честиташе првиот училишен ден на сите ученици и им посака многу успех во школувањето.

Градоначалникот Блажески  исто така ги посети и им посака успешно добредојде на првооделенците во сите основни училишта во општина Јегуновце.

За време на средбата за сите првачиња од централните и  сите подрачни училишта имаше обезбедено пригодни подароци од Општина Јегуновце за успешен почеток на учебната година.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одржана дванаесетта седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 31.07.2018 година со почеток во 09 часот се ордржа дванаесетта седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневенио ред содржеше 3 точки, присутни беа сите 15 советници.

Дневен ред

  1. Предлог – Одлука за измена на распоредот на средства на Буџетот на општина Јегуновце за 2018 год.
  2. Буџетски календар за дополнување на буџетот на општина Јегуновце за 2018 год.
  3. Предлог – Одлука за определување за определување на места за изборни плакати без надоместок за време на изборната кампања за одржување на референдум.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце