Карате клубот „ТИГАР 2003“ од населено место Беловиште се врати со освоени 23 медали и соборен клубски рекорд од интернационалниот турнир „13 НОЕМВРИ“ одржан во Скопје

Општина Јегуновце 2017 година – Карате клубот „ТИГАР 2003“ од населено место Беловиште на интернационалниот турнир „13 Ноември“   одржан по повод ослободување на градот Скопје на кој активно учество имаат над 400 натпреварувачи  го оствари најголемиот клубски резултат и се врати со освоени 11 златни медали, 5 сребрени медали и 7 бронзени од кој: Славчо Мисајловски прво место ; Михаела Мишовска прво место; Никола Милевски прво место; Симона Симовска прво место; Дора Сибиновска прво место; Мелани Апостоловска второ место; Петар Ѓорѓевски второ место; Катја Апостоловска второ место; Сања Гавриловска второ место; Сара Матовска второ место; Ана Марија Мишовска трето место; Михаела Митовска трето место; Стефанија Савеска трето место; Катја Апостолоска трето место.

Машката ката екипа 2008 година, составена од: Мисајловски,Ѓорѓевски и Апостоловска 1 место; Женската ката екипа 2008 год составена од: Серафимовска,Апостоловска и Мисајловски 3 место; Женскиот тим во борба 2004-05 година составена од: Мишовска, Гавриловска и Мисајловски 1 место.

Општина Јегуновце предводена од градоначалникот Блажески се гордее на успесите на карате клубот „ТИГАР 2003“ и дава целоска подршка на истиот.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одржана првата конститутивна седница на советот на Општина Јегуновце

10.11.2017 година – советот на општина Јегуновце ја одржа првата конститутивна седница. На истата беа верификувани мандатите на петнаесет нови советници на општината.

За претседател на Советот на Општина Јегуновце, беше избран Орхан Сабрии од ДУИ. Заблагодарувајќи се за својот избор тој истакна дека очекува успешна соработка со сите членови на советот од сите политички партии, во интерес на сите жители од оваа општина.

Во следните четири години за интересите на жителите на Опшина Јегуновце во соработка со градоначалникот Дарко Блажески, одлуки ќе носат вкупно петнаесет советници, од кои, шест има коалцијата предводена од СДСМ, пет од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, три се од ДУИ и еден од Народно Движење.

На конститутивната седница свое обраќање имаше и Градоначалникот Дарко Блажески, кој нагласи и се надева на добра соработка со членовите на советот, со што заедно ќе работат во интерес на сите жители на Општина Јегуновце.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

 

Дарко Блажески официјално ја презема функцијата градоначалник на Општина Јегуновце

08.11.2017 година – Дарко Блажески официјално ја презема функцијата градоначалник на Општина Јегуновце.

По преземањето на функцијата од страна на досегашниот градоначалник Тони Коцески новоизбраниот Дарко Блажески се заблагодари на укажаната доверба и изрази уверување дека ќе биде градоначалник на сите жители на Општина Јегуновце, како и тоа дека ќе работи одговорно,чесно и транспарентно.

Коцески му го честиташе новиот четиригодишен градоначалнички мандат и посака успеси во работењето и реализирање на сите проекти што ќе бидат во интерес на граѓаните.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Честитка по повод Денот на независноста – 8 Септември

По повод 8-ми Септември Денот на независноста на Република Македонија, Градоначалникот Тони Коцески испрати честитки до сите граѓаните на Општина Јегуновце, во честитката се вели:

– Ми претставува посебна чест и задоволство во мое лично име и во името на Локалната самоуправа на Општина Јегуновце да ви го честитам 8-ми септември Денот кога пред точно 26 години граѓаните на Македонија го остварија стремежот и го трасираа патот на независна, демократска, самостојна, суверена и слободна Република Македонија.

Да ни е вечна и вековита Македонија !

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Честитка по повод Курбан – Бајрам до сите граѓани од исламска веросиповед

Градоначалникот на Општина Јегуновце, Тони Коцески по повод празникот Курбан Бајрам упати честитка до сите верници од исламска вероисповед, во честитката се вели:

– Чест ми е во име на Општина Јегуновце и во мое лично име, по повод големиот верски празник Курбан – Бајрам, да ви ги упатам моите наискрени честитки за добро здравје, среќа и духовно прочистување, истакна во честитката градоначалникот Коцески.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Отворена подрачна библиотека во ОУ во населено место Рогачево

Општина Јегуновце 2017 година – Отворена  подрачна библиотека во ОУ во населено место Рогачево а е на иницијатива на Живко Јаневски-Шарски писател кој е родум од населено место Рогачево а подолго време живее и работи во Белград -Србија. Живко Јанески за почеток подари 20 негови книги и 50 книги од југословенски автори а се очекува наредната година овој фонд  да изнесува двојно повеќе.

Свое обраќање имаше и градоначалникот Коцески кој му се заблагодари за ваквиот гест на Живко Јанески-Шарски кој со своите дела го величи пред се Рогачево и општина Јегуновце и му додели признание за континуирано работење и придонез за развојот на литературата,културата и меѓународната афирмација на општина Јегуновце и село Рогачево, и за основање на првата локална библиотека во с.Рогачево. Исто така додели признание и на Стеваноски Владимир за успешна соработка  и придонез за развојот на општина Јегуновце, а како знак на општествено признание за посебни достигнувања во образованието на ученичката Бојана Јанческа која освои трето место на државен натпревар по македонски јазик и додели парична награда.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Осветен Манастирот Свети великомаченик Георгиј Победоносец во Туденце

Општина Јегуновце 2017 година -Четворица владици на Македонската православна црква, митрополитите тетовско – гостиварски г. Јосиф, кумановско – осоговски г. Јосиф, европскиот г. Пимен и американско- канадскиот г. Методиј учествуваа на вчерашното осветување на манастирската црква Свети великомаченик Георгиј Победоносец во село Туденце. Потоа, заедно, со повеќе свештенослужители отслужија и света божествена и архиерејска литургија.

На овој свеќен чин присуствуаа повеќе видни личности како од земјата така и од странство меѓу кој и градоначалникот на Општина Јегуновце Тони Коцески без кој сево ова немаше да изгледа вака. Коцески има голема заслуга за возобновување на овој свет храм, со неговата несебична  помош како институционална така и лична.

Црквата Свети Ѓорѓи Победоносец се наоѓа на 900 метри надморска височина над селото во месноста Бучало и потекнува од 6 век. Таа е најстарата троконхална црква во Македонија и е возобновена на патрониот празник Ѓурѓовден на мај 2012 година. Старите темели на црквата се откриени во февруари 2004 година од страна на сега покојниот  жител на Туденце Тихомир Крстевски откако на сон му се јавил светецот Ѓорѓи Победоносец кој му рекол „сите ме газите, а никому не текнува да ме открие. Да појдеш, да ме откопаш и да ме осветиш“, му рекол на сонот светецот  посочувајќи му точно на кое место се наоѓа храмот. Тихомир почнал да копа и на длабочина од половина метар ги пронашол ѕидовите на некогашниот храм во пределот на олтарот. Подоцна нему му се придружиле и други жители на Туденце и под надзор на Музејот на тетовскиот крај, по речиси еден месец работа локалитетот бил расчистен. Денеска осветената црква е изградена на старите темели врз основа на проект изработен од Благоја Стојковски виш конзерватор во Националниот конзерваторски центар. Има површина од 130 квадратни метри. Во финансирањето на нејзината изградба учествуваа повеќе граѓани од земјата и дијаспората.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Извршено реконструкција на спортско игралиште во населено место Копанце

Општина Јегуновце 01.08.2017 год – Завршено со реконструкција на постоечко руинирано спортско игралиште во населено место Копанце.

Денес Градоначалникот Тони Коцески присуствуваше во населеното место Копанце каде лично направи увид во градежните активности кои се одвиваат на самата изградбата на овој проект, и посочи дека после оваа реализација ќе им се овозможи на младите од ова населено место непречено да спортуваат и се рекреираат.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Започна со изградба на локален пат Копанце,Ротинце,Подбреѓе со крак до ОУ во населено место Ротинце

Општина Јегуновце 25.07.2017 година- Започна со изградба на локален пат Копанце,Ротинце,Подбреѓе со крак до ОУ во населено место Ротинце. Патот ќе биде  во должина од 4.300 метри а  изведувачи се фирмата Ескаватори.

Средства за успешна реализација се  од   „ЕУ ИПА средства за рурална инфраструктура обезбедени од Општина Јегуновце„

Со овој инфраструктурен зафат значително ќе се подобрат условите и ќе се олесни одвивањето на сообраќајот во овој дел на Општина Јегуновце.

Денес Градоначалникот Тони Коцески присуствуваше во населеното место Копанце каде лично направи увид во градежните активности кои се одвиваат на самата изградбата на патот.

Од направениот увид констатирано беше дека градежните активности се одвиваат според зацртаната динамика на изведба и овој проект се очекува да биде комплетиран наредните неколку дена.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце