Мобилен даночен шалтер пред седиштето на Општина Јегуновце

За олеснувањето на даночната процедура, заштеда на време и трошоци за исполнување на даночните обврски како и обезбедување брз и лесен пристап до даночните услуги, Управата за јавни приходи денес повторно е присутна преку „Мобилниот даночен шалтер“ (опремено комбе – канцеларија) пред седиштето на Локалната самоуправа на Општина Јегуновце.

Жителите од околните населени места во општина Јегуновце имаа можност да ги добијат сите даночни услуги и информации, односно да ги достават сите видови на даночни пријави и барања како и да ги подигнат потребните документи што ги издава УЈП.

Граѓаните и фирмите можат да добијат редовни информации за возниот ред на мобилните даночни шалтери преку веб-страницата на УЈП www.ujp.gov.mk .

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Честитка по повод Божиќ

Локалната самоуправа на Општина Јегуновце и градоначалникот Дарко Блажески на сите православни христијани им го честита Христовото раѓање – Божиќ.

Во духот на христијанството, Божиќ е најголемиот и најрадосниот христијански празник, празник на светлината, надежта и спасението. Христовото раѓање е голем и светол настан за човековиот род, поттик за надеж и верба во животот, љубов и радост во секој наш дом.

Среќен Божиќ. Христос се роди.

Изготвли:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

СРЕЌНА НОВА 2018 ГОДИНА

Локалната самоуправа на Општина Јегуновце ви ја честита Новата 2018 ГОДИНА, со желби за многу здравје, среќа и благосостојба во сите свери на животот.

Изготвил: Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Одржана четврта седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 29.12.2017 година со почеток во 15:30 часот  се ордржа четврта седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневниот ред содржеше 1 точа.

  1. Предлог – Одлука за донесување на општ акт со кој се утврдуваат услови за начинот на градење во с.Туденце, Општина Јегуновце за кое нема урбанистички план.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Градоначалникот Блажески во посета на дечињата со посебни потреби од ОУ Симче Настовски с.Вратница

Градоначалникот Дарко Блажески, во пресрет на Новогодишните празници ги посети децата со посебни потреби од ОУ Симче Настовски од Вратница.

Градоначалникот на децата им порача да бидат здрави, живи, среќни и весели како и тоа дека му е драго што има можност во овие предновогодишни денови да им подели пакетче, и да им посака среќна и успешна 2018 година.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Симона Симовска избрана за млада спортиска за 2017 година

Симона Симовска која доаѓа од карате клубот ТИГАР 2003 од Беловиште, Општина Јегуновце е избрана за млада спортистка за 2017 година во Репулика Македонија.

Изборот „Спортисти на годината 2017“ го организира Агенцијата за млади и спорт на Репулика Македонија, додека оваа награда е од историско значење како за Симона и карате клубот ТИГАР така и за сите жители на Општина Јегуновце и пошироко.

Општина Јегуновце е горда на успесите на Симона Симовска и карате клубот ТИГАР предводен од трењерите Живорад и Сребра Мишовски и дава целосна подршка на истиот.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Наградeни најдобрите литературни ученички творби од Фондацијата „Никола Кљусев“

Наградени најдобрите литературни творби од Фондацијата „Никола Кљусев“  од проектот „Творам за Македонија“ на тема „Домот во срцето мое“.

Во проектот учествуваат сите основни и средни училишта од Македонија, наградени се 10 ученици, пет од основните училишта и пет од средните, меѓу кој и ученичката Марија Наумоска која доаѓа од  СОУГ „Кирил Пејчиновиќ“, Тетово а е жител на населено место Јегуновце, општина Јегуновце.

Наградените од основните училишта добиваат стипендии за четиригодишно школување во приватното средно училиште САБА, а наградените од средните училишта добиваат ваучери за посетување на курсеви во организација на САБА.

Фондацијата „Никола Кљусев“  петта година по ред го реализира проектот “Творам за Македонија” со цел да го поттикне творештвото, убавото изразување, креативноста и натпреварувачкиот дух на учениците од основните и средните училишта во Македонија.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

Одржана трета седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 27.12.2017 година со почеток во 10 часот  се ордржа третата седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневниот ред содржеше 7 точки, и беше дополнет со плус една:

  1. Предлог – Буџет на Општина Јегуновце за 2018 година.
  2. Предлог – Одлука за усвојување на Буџетот на Општина Јегуновце за 2018 година.
  3. Предлог – Одлука за извршување на Буџетот на Општина Јегуновце за 2018 година.
  4. Предлог – Одлука за утврдување на вредност на бодот за платите на државните службеници за 2018 година.
  5. Предлог – Одлука за одобрување на финасиски средства од Буџетот на Општина Јегуновце.
  6. Предлог – Одлука за трансферирање на средства – субвенции од Буџетот на Општина Јегуновце на Друштвото за услуги ЧИСТОТА ЈЕГУНОВЦЕ ДООЕЛ с.Јегуновце, Јегуновце за 2018 година.
  7. Предлог – Одлука за усвојување на Планот за архивски знаци за распоредување на актите за 2018 година на Општина Јегуновце.
  8.  Разгледување на барање од ООУ Шемшово с.Шемшово.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце