Претставници од Здружение на слепи лица -Тетово во работна посета на општина Јегуновце

Денес во просториите на Општина Јегуновце се одржа работна средба помеѓу градоначалникот Дарко Блажески и претставници од здружението на слепи лица од Тетово.

На оваа средба претставниците од ова здружение го запознаа градоначалникот со број на слепи лица од општина Јегуновце, проблеми со кој се соочуваат овие лица, како и потреби кој им се неопходни за нормален живот.

– Градоначалникот Блажески изјави дека е спремен за соработка и помош од негова страна како лично така и институционално, максимално ќе вложи овие лица да добијат подобри услови и да се реализираат нивнините барања во најбрз временски период.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Посета на учениците од четврто одделение од ПОУ Симче Настовски – Јажинце на локалната самоуправа на Општина Јегуновце

13.04.2018 година – Учениците од четврто одделение од подрачните училишта Симче Настовски од населено место Јажинце денеска имам можност да се запознаат со градоначалникот на општина Јегуновце Дарко Блажески како и со работењето на самата локална самоуправа на Општина Јегуновце.

Учениците поставуват прашања, се запознаа со функционирањето на локалната самоуправа, објаснување добија и за проектите кој се реализираат за младите во оваа општина и многу друго.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Честитка по повод Воскресение Христово Велигден

По повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден, Локалната самоуправа на Општина Јегуновце со Градоначалникот Дарко Блажески упатува честитка до сите верници од православна вероисповест, во честитката се вели:

– Духовната вредност на овој голем христијански празник Воскресението Христово – Велигден не потсетува на значењето и вредноста на човечкиот живот исполнет со покајание, молитва и пост. Со Воскресението Христово се празнува победата на Животот над смртта, неговата големина, добрина и семоќ. Во овие убави денови на празнување Ви посакуваме воскресенска светлина и среќни велигденски празници, исполнети со разбирање, благодет и спокој во секој дом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – НАВИСТИНА ВОСКРЕСЕ!

Изготвил: Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Одржана јавна дебата за потребата од зајакнување на Комисијата за односи меѓу заедниците

Јавната дебата која се одржа на ден 28 Март 2018 во ресторан Антонио во Јегуновце, е првата активност од проектот „Зајакнување на капацитетите на КОМЗ Јегуновце„ проект финансиран од Европската Унија преку Асоцијацијата за Демократски Иницијативи (АДИ) од Гостивар, имплементирано од ЗИП Институт од Скопје.

На овој настан присутни беа членовите на КОМЗ, советниците на Општинскиот совет, претседатели на месните заедници на општина Јегуновце,  директори на основни училишта како и претставници на ИВЗ и МПЦ. На дебата се истакна потребата од зајакнување на КОМЗ, како тело кое адресира проблеми на помалите немнозински заедници. Дебатата беше водена во правец на вклучување на помалите етнички заедници во комисијата, со тоа што бројот на членовите не КОМЗ треба да расте од 5 во 7, вклучувајќи ги Ромите и Србите кои живеат во Општината.

Проектот има една широка палата на активности, како обуки, конференции и состаноци со цел функсионализација на КОМЗ Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Одржана седма седница на Советот на Општина Јегуновце

Денес 28.03.2018 година со почеток во 10 часот се ордржа седма седница на советот на Општина Јегуновце во салата за состаноци на општинската зграда.

На седницата претседаваше претседателот на советот на општина Јегуновце Орхан Сабрии, дневниот ред содржеше 9 точки додека дополнет беше со плус две.

  1. Извештај за реализација на Програмата за изградба, реконструкција и одржување на општински патишта и улици во општина Јегуновце за 2017г. со Заклучок за усвојување.
  2. Предлог-Програмата за изградба, реконструкција и одржување на општински патишта и улици во општина Јегуновце за 2017г.
  3. Предлог-Одлука за прогласување на општински патишта на територија на општина Јегуновце.
  4. Предлог-Одлука за давање на согласност за основање на регионална депонија и потребна инфраструктура за Полошкиот регион.
  5. Предлог-Одлука за утврдување на висината на цената за приклучок на фекална канализација за населените места Сиричино и Јегуновце.
  6. Предлог-Одлука за донесување на Оперативен план за заштита и одбрана од поплави на општина Јегуновце за 2018г
  7. Предлог-Одлука за одобрување на Програма за спроведување на општи мерки и заштита на населението од заразни болести на пофрачјето на општина Јегуновце за 2018г.
  8. Разгледување на барања.
  9. Јавна дебата за потребата од зајакнување на Комисија за односи меѓу заедниците.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Претставници на ОФС во работна посета на Општина Јегуновце

Денес 26.03.2018 година во просториите на Општина Јегуновце се одржа работна средба помеѓу градоначалникот Дарко Блажески и претставници на ОФС.

На средбата беше дискутирано за развој на фудбалот на локално ниво, помош и подршка од страна на локалната самоуправа за фудбалските клубови кој се активни во македонската натпреварувачка лига.

Градоначалникот Блажески најави дека како локална самоуправа во рамки на своите можности максимално ќе вложи за помош на фудбалот како и останатите спортови во Општина Јегуновце.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Направен увид во градежните активности на регионалниот пат Р-2234 Јегуновце-Пршовце

Општина Јегуновце 2018 година – Градоначалниците Дарко Блажески и Исен Асани присуствуаа на регионалниот патен правец Р-2234 Јегуновце-Пршовце каде лично направија увид во градежните активности кои се одвиваат на самата изградбата на овој проект.

Од направениот увид констатирано беше дека градежните активности се одвиваат според зацртаната динамика на изведба и овој проект се очекува да биде комплетиран наредните неколку дена.

Изготвил:Стојанче Антовски
Општина Јегуновце

Започнаа градежните активности на патниот правец P2234 Јегуновце – Пршовце

Започнаа градежните активности со рехабилитацијa и модернизација на регионалниот пат Р-2234 Јегуновце-Пршовце.

Со овој зафат ќе се изврши целосна рехабилитација во должина од 4900 м, комплетна реконструкција помеѓу двете пруги од 160м и гребење на стариот асвалт од 5 цм со што значително ќе се подобрат условите и ќе се олесни одвивањето на сообраќајот во овој дел.

Изведувачи се фирмата ЕСКАВАТОРИ, додека средствата за успешна реализација се обезбедени од страна на Влада на Р.М во соработка со Општина Јегуновце.

 

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце

 

Општина Јегуновце започна со чистење и проширување на патот од населено место Јегуновце, локалитетот викан Пештер до населено место Ротинце

Градоначалникот Блажески започна со реализацијата на проектот од програмата, чистење и проширување на локални патишта низ Општина Јегуновце.

Денес фирмата ДА-БО Компани ангажирана од страна на општина Јегуновце започна со чистење и проширување на локален пат кој води од населено место Јегуновце, локалитетот викан Пештер па се до населено место Ротинце.

Целовкупниот простор на оваа локација изминатиов временски период беше запуштен, обраснат со трева и полн отпад. Со овој зафат значително ќе се подобрат условите и ќе се олесни одвивањето на сообраќајот во овој дел на Општина Јегуновце.

Градоначалникот Блажески најави дека тука не запира, следува чистење на повеќе диви депонии во повеќенаселени места.

Изготвил:Стојанче Антовски

Општина Јегуновце